ALTINYILDIZDA KODLAMA ve STEM DERSLERİ

Altınyıldız İlköğretim Kurumu geçen yıl 3.sınıflarda pilot uygulamayla başladığımız ‘Kodlama’ derslerimizde öğrencilerimiz teknolojinin sadece oyunlardan ibaret olmadığını ve kendilerinin de bu teknolojiyi kullanarak farklı programlar yapabileceklerini görmelerinin kendilerine özgüven sağladığını gördük ve bu yıl derslerimizin içeriğini KODLAMA VE STEM olarak devam ediyoruz.

STEM; Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşuyor.

STEM öğrencinin fen ve matematik derslerinde öğrendiklerini günlük hayatta mühendislik ve teknoloji ile birleştirerek kullanması amacıyla oluşmuş bir yaklaşım. Bu yaklaşımda,ilk olarak problem belirleniyor, çözümleme sürecinde matematik ve fen derslerinde öğrendiği konuları hatırlayıp, teknoloji ve mühendislik ile ilgili yeteneklerini kullanarak uygulamaya çeviriyor ve çözüme ulaşıyor (bu süreçte yeni bilgilerde öğreniyor), böylece öğrenme de kalıcı hale geliyor.

Bu eğitim modelinin çocuğa en büyük katkısı 21.yüzyıl becerilerini kazandırmasıdır. Yani çocuk problem çözme,eleştirel düşünme,yaratıcılık, sorgulama gibi becerileri bu süreçte kazanmaya başlıyor.

Ayrıca KODLAMA ve STEM sınıfımızda öğrencilerimiz için faydalı olabileceğini düşündüğümüz 3 Boyutlu yazıcıyla da eğitimimizi destekliyoruz.Çocukların meraklı ve hayal gücünü daha  geniş kullandıkları dönem çocukluk ve öğrencilik dönemleridir bu yüzden fikir ve hayallerin somut ürünlere dönüştürülmesi çok önemlidir.

3D yazıcıların eğitime katkısı kısaca aşağıdaki gibi  sıralanabilir;

·3 boyutlu görseller sayesinde, öğrenciler tarafından anlaşılması zor olan konuların anlatılması kolaylaşır.

·Konularla ilgili örneklerin modelleri çıktı alınarak öğrencilerin derse olan ilgisi ve motivasyonu daha uzun süre korunur.

·Öğretmenlerin, öğrencileri ile paylaştığı bilgi sadece kitap sayfaları arasında kalmaz.

Bilişim Teknolojileri Öğretmenimiz CANAN YÜNCÜ öğrencilerimizin bu derse karşı olan ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Ders içeriğini ve amaçlarını anlatan YÜNCÜ şöyle devam etti : 2016/2017 Eğitim Öğretim yılında başladığımız “Kodlama” dersiyle öğrencilerimiz farklı bir dersle daha tanıştılar.Bilişim Teknolojileri  dersinin yanı sıra çocuklarımıza doğru eğitimle ;bilgiyi,mantığı,farklı zorluklarda stratejik düşünme yeteneğiyle beraber   geliştirmesini sağlayan algoritmik-mantıksal düşünme yeteneğini ortaya çıkarması adına “Kodlama” dersini  çocuklarımıza ders olarak göstermeye başladık.Öğrencilerimiz bundan böyle bilim ve teknolojiye ilkokul sıralarından itibaren yön vermeye başlayacaklar.Kodlama dersi  yazılım alanını içinde barındıran bir derstir.Aklı ve mantığı kullanarak doğru adımlarla işlem yürütmeyi sağlayan ve bu işlem sırasını yeni ve farklı uygulamalar geliştirerek bir üst seviyeye taşıyabilen bir derstir.Öğrencilerimizi ilkokul sıralarından itibaren;bilinçli,farklı düşünebilen bireyler haline getirmek ve öğrencilerimize karşılaşabilecekleri farklı soru ve sorunlarda  aritmetik problemler çözme yetisini kazandırmayı hedefliyoruz.

Çocuklarımızı geleceğe hazırlarken yeni öğrenme teknikleri geliştiriyoruz. İnsan ve bilgisayar etkileşimi arasındaki ilişkiyi kavrayabilen bireyler yetiştirirken,lego setlerini kullanarak özgün çalışmalar yaratıyoruz. Robotik-lego çalışmaları ile öğrencilerimizin teknoloji kullanımının yanı sıra  matematiksel işlemler konularında beceri kazanmalarını amaçlıyoruz.Çocuklarımız basit makine-robot mekanizmalarını geliştirirken hazırladıkları lego mekanizmalarına  sensörler,led ışıklarlar ve motor gövdesiyle nasıl çalıştırabileceklerini uygulamalı olarak keşfediyorlar bu sayede öğrencilerimiz yaratıcı düşünebilme,modeller üretebilme,farklı fikirleri deneyebilme,hayal edebilme,sebep sonuç bağlantısı kurabilme gibi yetileri de kazanmış oluyorlar.’’Diyerek sözlerini tamamladı.

Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak öğrencilerimizin  için büyük önem taşıyan yazılım bilgisini; nesillerimize  geleceğimizin teminatı çocuklarımıza erken yaşta kazandırma bilincindeyiz.Bu bilinçle eğitimde öncü  okul  olmaya devam edeceğiz.